headache

← επιστροφή στο blog

Πρόσθιος Πόνος στο Γόνατο

Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου(ΣΕΠ) – Μια Πιθανή Αιτία
Ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος εμφανίζει πολύ υψηλή συχνότητα στον πληθυσμό (92/1000 άτομα το χρόνο). Οι γυναίκες «προσβάλλονται» σε διπλάσια αναλογία σε σχέση με του άνδρες. Οι αιτίες για τον πρόσθιο πόνο στο γόνατο είναι πολυπαραγοντικές. Αυτές περιλαμβάνουν σύνδρομα υπέρχρησης του εκτατικού μυϊκού μηχανισμού του γόνατος (πχ τενοντίτιδες), ασταθή τοποθέτηση – κίνηση της επιγονατίδας, προβλήματα του αρθρικού χόνδρου των οστών του γόνατος.
Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου (patellofemoral pain syndrome – PFPS) είναι μια συνηθισμένη αιτία για πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος που επηρεάζει συνήθως το νεανικό γυναικείο πληθυσμό χωρίς προβλήματα φθοράς των ιστών (αυξημένη γωνία Q = μη ευθυγραμμισμένη κίνηση – ολίσθηση της επιγονατίδας) ή με σημαντικές παθολογικές αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο κριγμός (ήχος τριβής των οστών) και η μυϊκή αδυναμία. Το ΣΕΠ αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να μειώσουν ή να σταματήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες απλές ή αθλητικές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ΣΕΠ μπορεί να οδηγήσει τελικά μελλοντικά στην οστεοαρθρίτιδα.

Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου – Τι είναι;
Το ΣΕΠ ουσιαστικά αναφέρεται στην μη ευθυγραμμισμένη φτωχή ποιότητα ολίσθησης (γλιστρήματος) της επιγονατίδας κατά μήκος της μηριαίας τροχιλίας, της ανατομικής δομής δηλαδή που αποτελεί την πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

Πιθανοί Παράγοντες Έκλυσης

Η έκλυση – αφορμή για την εμφάνιση του ΣΕΠ μπορεί να είναι συνήθως ο συνδυασμός της αυξημένης φορτίσεως του γόνατος, της μη σωστής ευθυγράμμισης της επιγονατίδας και της ελλιπούς στηρίξεως από τις αρμόδιες μυϊκές ομάδες.

Θεραπεία – Τελευταία Δεδομένα
Ερευνητικά δεν έχει αποδειχθεί ότι η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την φυσικοθεραπεία ως συντηρητικό τρόπο αντιμετώπισης. Γι’ αυτό το λόγο, η αντιμετώπιση του ΣΕΠ είναι αρχικά συντηρητική φυσικοθεραπευτική.
Μπορεί να περιλαμβάνει:

Συμπερασματικά, η εφαρμογή του συντηρητικού τρόπου αντιμετώπισης αποτελεί την πρώτη επιλογή στο πλάνο της αποκατάστασης. Η χειρουργική επιλογή αποτελεί τον μοναδικό τόπο αντιμετώπισης στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα του ασθενή και η καθημερινή ποιότητα ζωής του δεν παρουσιάζουν βελτίωση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΣΙΡΙΓΓΑΚΗΣ
Φυσικοθεραπευτής PT, MSc, CGA, MT IMTA
Κλινικός Εμβιομηχανικής Ανάλυσης Κίνησης
Μέλος – Καθηγητής FOOT SCIENCE INTERNATIONA

Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία
Al-Hakim W, Kumar Jaiswal P, Khan W, Johnstone D (2012): The non-operative treatment of anterior knee pain. Open Orthop J 6(Suppl 2: M10):320–326
Wolf Petersen, Andree Ellermann, Andreas Go¨sele-Koppenburg, Raymond Best, Ingo Volker Rembitzki , Gerd-Peter Bru¨ggemann, Christian Liebau (2014): Patellofemoral pain syndrome. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc: 22:2264–2274
Rolland Thomee, Jesper Augustsson, John Karlsson (1999): Patellofemoral pain Syndrome: A review of Current Issues. Sports Med Oct:28 (4):245-262
Cutbill JW, Ladly KO, Bray RC, et al. Anterior knee pain: areview. Clin J Sport Med 1997; 7: 40-5

Like this?
Share it!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

διαβάστε το blog μας