headache

← επιστροφή στο blog

Manual Therapy: Τι είναι;

Τελικά, Το αυχενικό σύνδρομο και η οσφυαλγία έχουν θεραπεία;

Το αυχενικό σύνδρομο και η οσφυαλγία είναι παθήσεις που η αιτία τους συνήθως βρίσκεται στη μη σωστή κίνηση των οστών της σπονδυλικής στήλης. Επικρατούσε και επικρατεί ακόμα και σήμερα η άποψη πως το αυχενικό σύνδρομο και η οσφυαλγία δεν αντιμετωπίζονται ή δεν θεραπεύονται ποτέ. Είναι γεγονός πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία του πληθυσμού θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του έντονο πόνο στον αυχένα ή στη μέση που θα συνοδεύεται από περιορισμό των κινήσεων του σώματος.
Οι μέχρι τώρα πιο συνηθισμένες επιλογές για τους ασθενείς ήταν η λήψη φαρμάκων και η αποχή από δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ουσιαστική αναζήτηση της αιτίας που εκλύει το πρόβλημα. Πλέον όμως, η δυνατότητα που πα΄ρεχεται μέσα από το manual therapy για την αξιολόγηση και αναγνώριση των μηχανικών αιτιών της πάθησης οδηγεί σε άμεση ανακούφιση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενή
Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι για παράδειγμα η δισκική κρίση ή όπως αναφερόταν παλιότερα το λουμπαγκο της μέσης. Mέσω του manual therapy οι ασθενείς μπορούν και επανέρχονται στην καθημερινότητα τους μέσα σε λίγες ημέρες, εν αντιθέσει με παλιότερα όπου η ακινησία μπορούσε να κρατήσει για μήνες έναν ασθενή στο κρεββάτι.

3. Τι είναι η μέθοδος Manual Therapy?
Το Manual Therapy αποτελεί τη μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως στο κομμάτι της αποκατάστασης. Το Manual Therapy είναι η ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, για την αποκατάσταση νευρο- μυικων- σκελετικων προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς κ θεραπευτικές ασκήσεις. Ο θεραπευτής (Manual Therapist) – λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό και τις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις του ασθενούς – αναγνωρίζει μέσω των χεριών του τις δυσλειτουργίες, είτε αυτές βρίσκονται στις αρθρώσεις, στους μύες ή στο νευρικό ιστό.
Εφόσον οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης δεν εμφανίζουν φυσιολογική κινηματική λειτουργία, τότε είναι επόμενο να διαταράσσεται η λειτουργία των μυών και κατ επέκταση παρουσιάζονται προβλήματα όπως η οσφυαλγία, η ριζίτιδα που ουσιαστικά σημαίνει τη μερική παγίδευση ενός νεύρου, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αυχενικό σύνδρομο, πονοκέφαλος κλπ.
Ο θεραπευτής με κατάλληλους ορθοπαιδικούς χειρισμούς θα διορθώσει τόσο τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης όσο και τη λειτουργία των προσκείμενων μυών, αντιμετωπίζοντας
με αυτό τον τρόπο τα συμπτώματα του ασθενή γρήγορα και αποτελεσματικά από τις πρώτες θεραπείες.

4. Σε ποιες παθήσεις ή προβλήματα εφαρμόζεται το Manual Therapy

Σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης κυρίως, όπως σε πόνο στον αυχένα, στην πλάτη και στη μέση, αλλά και σε προβλήματα των περιφερικών αρθρώσεων όπως για παράδειγμα: – Στον ώμο έχουμε πολύ συχνά τενοντοπάθειες ή ρήξεις των κεντρικών μυών , όπως αυτή του στροφικού πετάλου – Στον αγκώνα έχουμε τις περιβόητες επικονδυλίτιδες – Οστεοραρθρίτιδα του ισχίου – Κακώσεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου και των μηνίσκων

5. Ποιοι μπορούν να δεχτούν το Manual Therapy;

Όλοι οι ασθενείς, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας μπορούν να δεχτούν το manual therapy. H πληθώρα των επιλογών στις τεχνικές και χειρισμούς του manual therapy βοηθά στην εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών σε όλες τις ηλικίες, όπως πχ στους ηλικιωμένους με προβλήματα οστεοπόρωσης.

6. Πώς διαπιστώνεται ένα νευρομυοσκελετικό πρόβλημα, άρα πως γίνεται η αξιολόγηση ενός αυχενικού συνδρόμου;

Αυτό γίνεται με την αξιολόγηση και τη φυσική εξέταση. Πρωταρχικό μέλημα του manual therapist είναι, με τη χρησιμοποίηση των χεριών του και την εφαρμογή ειδικών τεστ, να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Μέσα από τη λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέσα από τη λεπτομερή αξιολόγηση, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η δυσλειτουργία οφείλεται σε πρόβλημα άρθρωσης, μυός, νεύρου ή και περιτονίας.

7. Ποια τα αποτελέσματα του Manual Therapy;

Ανακουφίζει από τον πόνο, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς εκείνους που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα για την καταπολέμηση του πόνου. Επίσης, λόγω της μηχανικής βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων, ομαλοποιείται το πρότυπο της κίνησης του κάθε ασθενή, και μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες υποτροπής του προβλήματος. Άμεσο είναι το αποτέλεσμα και στην ψυχολογία του ασθενή, καθώς η άμεση ανακούφιση από τον πόνο οδηγεί σε ποιοτικότερη επούλωση των ιστών που έχουν τραυματιστεί.

8. Η μέθοδος Manual Therapy έχει αποτέλεσμα όταν υπάρχει κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Καταρχήν θα πρέπει να επισημάνω πως το 40% των ανθρώπων που δεν έχουν πονέσει, ποτέ στην ζωή τους στην μέση, έχουν κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Tο
Manual Therapy και εδώ λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά , διότι επαναφέροντας την σωστή κίνηση των σπονδύλικών αθρώσεων αποκαθιστάται η ομαλή λειτουργία της περιοχής και σταματάνε οι πόνοι. Επίσης μειώνονται έτσι πολύ οι πιθανότητες να αυξηθεί το μέγεθος της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, αφού αυτός θα πιέζεται λιγότερο πλέον.

9. Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;
Συνήθως 3-4 συνεδρίες είναι αρκετές για να βιώσει ο ασθενής ουσιαστική διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις χρονιότητος ίσως να χρειαστούν κάποιες θεραπείες παραπάνω.

10. Τελικά ο πόνος είναι εχθρός;
Ο πόνος δεν είναι ο εχθρός, είναι ο φίλος μας. Ο πόνος είναι το μέσον που χρησιμοποιεί το σώμα για να μας ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διορθώσουμε τη βλάβη. Μέσω του manual therapy, η διαχείριση του πόνου αποτελεί συνήθως τον πρώτο στόχο της θεραπείας

Συμπερασματικά:
Το Manual Therapy δίνει τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή να προσεγγίσει με ασφάλεια και σιγουριά τον ασθενή του έχοντας σε όλη την διάρκεια της θεραπείας τη γνώση του προβλήματός του και πως μέσω της συστηματικής κλινικής σκέψης θα οδηγήσει τον ασθενή στη λύση των προβλημάτων του και στην επανένταξη του στην καθημερινότητά του χωρίς πόνο και περιορισμό των δραστηριοτήτων του.

Like this?
Share it!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

διαβάστε το blog μας